Je kunt zien of iets echt leer is door het te voelen. Voelen, voelen, voelen, dat is essentieel als je met leer werkt. Ook het gebruik van je andere zintuigen is waardevol bij de beoordleing van leer. Zo is het goed om ook je ogen en neus in te zetten. Hieronder zal ik je vertellen wat je allemaal kan zien, voelen en ruiken aan leer.
Gebruik je neus
Leer heeft een specifieke geur. Ga eens naar een leer handelaar om deze geur echt goed tot je te nemen, dan weet je hoe leer ruikt. Het is eenvoudig te onderscheiden van namaak leer.
Gebruik je ogen
Je kunt door de sctructuur van de oppervlakte ook vaak zien of iets echt leer is of niet, maar alleen hierop afgaan is niet verstandig. Het kan zijn dat het leer behandeld is met een toplaag, waardoor het er misschien uit ziet alsof het namaak is. Zeker als je gaat kijken naar de structuur. Echt leer heeft niet overal dezelfde structuur, je ziet soms de huidporiën, littekens, insecten steken, plooien, rimpels en ga zo maar door. Kijk maar eens naar je eigen huid. Als je alle elementen nu vergelijkt met namaak leer kom je dit niet tegen op een stuk namaak leer. Deze stukken stof zijn vaak heel egaal en hebben een hele duidelijke structuur.
Voel, dus gebruik je handen
Voelen aan leer is ook essentieel, zo kan je onderhandere de hardheid van het leer bepalen. Maar voel je of het ruw is of juist soepel. Voel aan de bovenkant van het leer maar ook aan de onderkant, de suede kant. Je ziet al gauw dat er twee kanten zijn. Stof heeft vaak aan beide kanten hetzelfde.
Hopelijk lukt het je om aan de hand van deze tips een mooi stuk echt leer te kunnen beoordelen. Mocht je twijfelen en je wil onze mening, laat het dan weten.
Schrikt niet trouwens als je denkt dat iets echt is, als het toch nep blijkt te zijn. Want tegenwoordig kunnen bedrijven heel goed namaak leer maken. Dus leer dat van plastic en leer restanten wordt verwerkt, er zit dan dus leergruis in, veel lijm en plastic. Maar ook van ananas afval of van kurk.
Trouwens er zijn ook mensen die houden een aansteker met flam tegen het leer aan. Dan kan je zien of het vlamvat. Stof zou namelijk direct vlamvatten en leer niet.
Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben over deze blog, laat het dan weten via info@puckdesigns.nl.