Vegan leer bestaat niet!

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Tja je zal wel denken “er zijn tegenwoordig toch wel leer vervangers, die we als vegan leder kunnen bestempelen? En trouwens iedereen schrijft over vegan leer, klopt dat allemaal niet dan?”. In dit artikel zullen we jou de vegan leer betekenis geven en ook laten inzien dat vegan leer niet bestaat. Veel lees plezier.

Leer vegan, wat is dat dan?

Vegan, je kan het voor bijna alle producten wel plakken tegenwoordig. Maar dat betekend niet dat iets daadwerkelijk vegan is. Als we vegan voor leer zetten dan klopt het al niet meer. Want veganisten vermijden zo veel mogelijk dierlijke producten. Deze keuze maken ze vaak vanwege het dierenwelzijn. Dus leer kan nooit vegan zijn. Nu spreken ze tegenwoordig van bijvoorbeeld ananasleer. Dat is wel leuk gevonden. Maar ook dit is geen leer, want het is niet afkomstig van een dier.

Er zijn tegenwoordig wel veel alternatieven voor leer

Geen gekke beweging nu het aantal vegans toeneemt natuurlijk. Alle mode merken willen meeliften of de trend van veganistische producten. Daarin wordt er zoveel uitgeprobeerd mbt leer vervangers. Dit is op zich niet slecht. Het is maar net wat je belangrijker vindt,  dierenwelzijn of het milieu. Want dat is een verdomt lastige keuze als je het ons vraagt. Je kunt niet altijd kiezen voor beide helaas. Maar wel je best doen zoveel mogelijk de juiste keuze te maken.

Bewust leer kopen

Dan komen we eigenlijk bij het bewust leer inkopen. Want je kunt wel restanten leer kopen en kiezen voor natuurlijk gelooid leer. Dan zet je al een hele goede stap in de richting van milieu bewust. Natuurlijk is het lastig want leer is afkomstig van een dier. En het proces van dier tot leer zien we vaak niet. Wat we wel weten is dat zoveel mogelijk wordt gebruikt van een dier dat ons vlees geeft. En de huid (dus leer) weggooien zou echt zonde zijn. Er wordt weinig tot niet geslacht voor enkel de huid. Ja dan heb je het over exotische dieren en iets dat echt niet door de beugel kan!

Wat is vegan leer? De vervanger van leer?

Er zijn veel vervangers voor leer. Katoen, linnen, wol, ananasleer, PU etc. Maar als je deze producten vervangt voor leer, dan komt er een ander aspect aan het licht, namelijk milieu. Want echt duurzaam is het productie proces van katoen of linnen ook niet. Denk aan chemische processen maar ook bijvoorbeeld bij PLU of PU aan de kleine plastic deeltjes. Deze plastic deeltjes komen vervolgens in onze oceaan en daar richt het ook veel schade aan voor dieren.

Rabarberleer, is dat gemaakt van rabarber?

Nee, dat is gewoon leer, alleen dan plantaardig gelooid. In het proces van leerlooien wordt extract uit de wortel van de rabarberplant genomen en gebruikt bij het looiproces. Dus dit leer is gewoon van een rund en is 100% leer. Alleen is er in het proces niet gebruikt gemaakt van chemicaliën. Rabarberleer is buitengewoon zacht en geschikt voor de kleding industrie.

Ananasleer

Ananasleer wordt ook wel Piñatex genoemd. Dit is gemaakt van een bijproduct van de ananasteelt. De structuur van het product is aanzienlijk anders, veel zachter en soepeler en het heeft een heel andere structuur. Ananasleer wordt o.a. gemaakt van de vezels uit de bladeren van de ananasplant. Eigenlijk is ananasleer de beste vervanger voor leer. Hoewel de naam niet echt passend is. Helaas is de aanduiding leer nodig om de consument het gevoel te geven dat het op leer lijkt. Niet gek overigens dat dit product duurzaam wordt gevonden als je nagaat dat van de 40.000 ton ananas bladeren nu een product wordt gemaakt in plaats van dat het wordt weggegooid.

Ontstaan van ananasleer

Mevrouw Dr. Carmen Hijosa heeft na jaren onderzoek het ananasleer ontwikkeld. Ze was jarenlang actief in de lederwaren, toen ze in de jaren negentig ontdekte dat het leerlooien een grote milieu impact heeft. Ze wist ook als geen ander dat PVC en PU geen alternatief was, omdat plastic ook niet zaligmakend is voor milieu en uiteindelijk voor dierenwelzijn. Het ontstaan van ananasleer heeft jaren aan Research and development gekost. Maar het product mag er zijn. Van een restproduct naar een leer vervanger. Leer hier meer over dit product.

Dus lees je eerst in voordat je je laat verleiden door allerlei marketing termen en teksten.

PU of PVC

Deze term heb je al eerder voorbij zien komen in deze blog. Deze stoffen worden gebruikt om namaak leer te maken. De afkortingen staan voor polyurethaan en polyvinylchloride. Het is een synthetisch materiaal, en zoals je wellicht weet worden synthetische materialen gemaakt van aardolie. Helaas zijn ze niet afbreekbaar en belanden dus regelmatig op verkeerde plekken, zoals de oceaan. En dat brengt weer schade toe aan de dieren daar en bijvoorbeeld het koraal.

Kurk, ook te koop bij Leer en Meer Den Bosch

Tijdens het inkopen liepen we er al een keer tegenaan. Kurk. Het is uiteraard van een boom, die we vooral vinden aan de Middellandse zee. De bomen herstellen naar het kurkwinnen, daarna wordt dit materiaal klaargemaakt voor gebruik. Wij zouden niet zo snel zeggen dat het een vervanger is voor leer. Het is een prachtige product maar ook moet het veel bewerkt

Welke alternatieven zijn er voor leer

Er zijn dus meerdere alternatieven voor leer, maar het is wel raadzaam om eerst je te verdiepen in de alternatieven voordat je het koop.

Dit bericht is gepost in Leer. Bookmark de link.
Deze site maakt gebruik van cookies om jou de meest relevante ervaring te bieden. Klik op accept om akkoord te gaan met het gebruik van deze cookies.